Allmän info

– Historik

Barnlängtan startade i oktober 1985 med namnet IRIS och bytte 2010 namn till Barnlängtan. På olika håll i landet har vi aktiva medlemmar som ordnar medlemsträffar, familjeträffar och föreläsningar.
1997 klassades barnlöshet som ett funktionshinder av WHO och den svenska regeringen. Mellan 15 % och 20 % av alla i fertil ålder i Sverige upplever svårigheter att få barn utan någon form av medicinsk hjälp. Trots att barnlöshet är klassat som en sjukdom, möts många drabbade av oförståelse från allmänheten men även från personal inom sjukvården. Ofrivillig barnlöshet är ofta en utdragen livskris under många år och olika insatser behövs under olika skeden av livet. Svårigheterna att bli gravid har de senaste åren ökat på grund av att allt fler väljer att vänta med att försöka få sitt första barn. Även könssjukdomar och övervikt är faktorer som har ökat och bidrar till svårigheten att få barn idag. Det finns en inställning att dagens sjukvård kan lösa det mesta och det saknas grundläggande kunskaper hos allmänheten om hur fertiliteten förändras med stigande ålder.

STADGAR

Stadgar skapade: 1985-11-23
Reviderade: 2018-03-27
Fastställda: 2018-03-27

Föreningens namn

Föreningens namn är ”Barnlängtan”. Styrelsen har rätt att välja ett tillägg som speglar föreningens inriktning och att avskaffa ett sådant tillägg.

Syfte och målsättning

Föreningen har inom sitt verksamhetsområde som uppgift
– Se över huruvida lagändringen angående lika vård oavsett var du bor följs.
– Satsa på våra webb-medier dvs hemsida, FB. Uppdatera och få en flödande aktivitet där.
– Starta upp samarbete med övriga intresseföreningar som också har ofrivillig barnlöshet.
– Bevaka hur lagförslag ang. embryodonation utvecklas.

Föreningen är en politiskt, religiöst och filosofiskt obunden intresseorganisation. Föreningens resurser bör inte användas till vård och verksamheter som stat, landsting, kommuner och andra vårdgivare skall ansvara för.